Saturday, 13 January 2018

Walaupun kena buli dalam Harapan, masih nak gempur PAS, bukan gempur UMNO


KUALA LUMPUR - Amanah (PAN) bertegas akan bertanding di beberapa kerusi kubu Pas kerana mereka mewarisi kerusi tersebut.

Bagaimanapun Pengarah Pilihan rayanya, Dr Hatta Ramli berkata, keputusan itu hanya akan diumumkan secara rasmi oleh Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, Datuk Saifuddin Abdullah, minggu depan.

“Semua kerusi yang Amanah bertanding adalah kerusi yang dahulu Pas bertanding. Ertinya kita tidak ambil kerusi milik DAP ke PKR.

“Bila ada Bersatu, sebagai pihak yang bertanggungjawab sesetengah daripada kita perlu berkongsi, majoriti daripada kami dari Pas, jadi kita anggap kita lah mewarisi kerusi tersebut. Pas itu Pas lah, dia punya hal lah,” katanya pada sidang media, semalam.

Terdahulu timbul dakwaan bahawa 27 kerusi yang akan ditandingi Amanah adalah kubu kuat Pas selain menganggap partinya mewarisi kerusi tradisi milik parti Islam itu.

Menurutnya, dalam menghadapi PRU14, Amanah berkeyakinan dengan jentera dan persiapan yang kuat.

“Kami berada di sini untuk menentukan siapa yang akan menjadi yang terbaik untuk membawa negara ke hadapan. Bukan untuk tujuan sentimental sahaja,” katanya.

Beliau berkata, sejarah adalah satu faktor tetapi rakyat inginkan keperluan sekarang.

“Sekarang ni memang kita tak patut bincang soal Pas dalam sidang media ini.

“Sejarah memang penting kita kena lihat semula  tetapi yang akan tentukan kita bagaimana kita pandang ke hadapan.

“Biarlah Pas dengan kerusi dia. Dia nak bertanding pun memeriahkan. Inilah demokrasi,” katanya.

Pada Konvensyen Pakatan Ahad lalu, diumumkan Bersatu akan bertanding di 52 kerusi parlimen di Semenanjung Malaysia, manakala PKR bertanding di 51 kerusi dan Amanah di 27 kerusi.


XOXO - Amanah (PAN) ini sekadar umpan hidup nak tarik ahli dan penyokong PAS. Biasalah umpan hidup ini tidak bernilai, kalau dah dapat pancing kadang kala umpan  hidup dibuang aje...

Sila layari : https://gagasansejahtera.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment

Blog Archive