Friday, 2 February 2018

Kesian Husam Musa Makin Hari Makin Tak Sihat Cakap Pun Makin Merapu...


Parti Amanah Negara (PAN) tidak perlu bersusah payah menjatuhkan kerajaan PAS Kelantan kerana ia akan jatuh dengan sendiri, kata Naib Presiden AMANAH Datuk Husam Musa dalam berita Malaysiakini akhbar pro-pembangkang yang selalu menyerang PAS.


Thursday, 1 February 2018

Merindui "Natrah"


Pada tanggal 11 Disember 1950 Mahkamah Rayuan Singapura menolak rayuan untuk mengembalikan seorang gadis Belanda yang telah masuk Islam dan menikahi seorang lelaki Melayu kepada suaminya. Hak penjagaan gadis tersebut diperintah diberikan kepada ibu-bapanya pasangan Roman Katolik Belanda.

Ini bermakna Mahkamah yang didominasi penjajah itu membatalkan pengislaman gadis berkenaan sekaligus perkahwinannya dan beliau dengan itu kembali menjadi seorang Katolik mengikut agama ibu-bapanya.


Wednesday, 31 January 2018

Solat Sunat Khusuf (Gerhana Bulan)


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Khusuf‘ (الخُسُوفِ) dari segi bahasa bermaksud terlindungnya cahaya bulan, samada terlindungnya itu hanya sebahagian atau keseluruhannya. Hukum melakukan ‘Solat Gerhana Bulan’ atau dikenali juga dengan nama ‘Solat Sunat Khusuf’ adalah ‘sunat muakkad’ bagi muslimin dan muslimat. Ia boleh ditunaikan sama ada secara berjamaah atau bersendirian dan waktunya bermula ketika sedang berlakunya bulan gerhana sehingga selesai gerhana tersebut. Sekiranya gerhana berlaku ketika atau selepas terbenam matahari, maka tidak adalah solat gerhana.
.

Tuesday, 30 January 2018

Melayu screw Melayu kini boleh bersama Tun Mahathir


Kita tidk lupa dan masih menginggati bagaimana DAP menggunakan penceramahnya memainkan isu perkauman di dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak. Hew Kuan Yau yang dikenali sebagai 'Superman DAP' semasa berkempen untuk Abdul Aziz Isa di dalam PRN Sarawak membakar sentimen perkauman, apabila mengungkapkan 'Melayu screw Melayu'.

Najib & Husam sama-sama buli PAS


Naib Presiden Parti Amanah Negara (Pan) Datuk Husam Muda membidas lontaran janji Perdana Menteri di hadapan orang ramai untuk memberi peruntukan tambahan kepada negeri Kelantan.

"Beri wang, kemudian ungkit, itu buli namanya.