Sunday, 14 January 2018

Mahfuz Tak Faham Maksud “King Maker” Makin diulas Makin Nampak Bodonya dia...


Tindakan PAS untuk menjadi 'king maker' (penentu) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) bakal mendatangkan krisis politik baru negara, kata anggota Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

Menurutnya, PAS akan mengganggu proses pembentukan kerajaan selepas pilihan raya sekiranya memenangi 40 kerusi yang disasarkan ketika parti lain tidak mampu membentuk kerajaan.

"Sepatutnya selepas PRU14 kita ada proses angkat sumpah perdana menteri dan seterusnya bentuk kabinet. Jika PAS jadi penentu ini bermakna PAS akan (buat pilihan) dan melambatkan proses pembentukan kerajaan.

"Ini satu keadaan yang tidak baik kepada masa depan negara dan tindakan PAS itu akan mencetuskan ketidakstabilan politik Malaysia.

"Bila tak boleh bentuk kerajaan, politik jadi tak stabil, pada waktu itu jika ada pihak cuba mencetuskan provokasi yang boleh mendatangkan kepada krisis politik baru yang boleh membawa keadaan tegang," katanya kepada Malaysiakini, hari ini.

Undang campur tangan tentera


Beliau mengulas kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menjangkakan tiada satu pun parti yang dapat membentuk kerajaan selepas PRU14 dan sekiranya PAS menang 40 kerusi parti itu akan menjadi tempat bergantung parti lain yang mahu menubuhkan kerajaan.

Ini kerana menurut Abdul Hadi, sekurang-kurangnya 112 kerusi diperlukan bagi membentuk sebuah kerajaan.

"Jika PAS ada 40 kerusi, bermakna kita akan menjadi tempat kebergantungan siapa yang nak tubuh kerajaan. Dengan 40 kerusi ini kita (PAS) ada pengaruh dan boleh minta macam-macam," katanya.

Mahfuz yang juga bekas naib presiden PAS berkata, susulan tidak boleh membentuk kerajaan, keadaan itu juga bakal mengundang campur tangan tentera.

"Ini sangat berbahaya terhadap masa depan negara, ekonomi tidak stabil dan negara akan terjerumus ke jurang yang merosakkan akibat tindak-tanduk PAS.

"Jadi bagi saya rakyat tidak wajar untuk memberikan undi kepada PAS," jelasnya.


XOXO - Kesian Mahfuz makin banyak dia bercakap makin jelas kebodohannya.

Sila layari : https://gagasansejahtera.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment