Tuesday, 23 January 2018

Ustaz BERSATU kena nasihat Tun Mahathir dulu supaya benarkan Siti Hasmah bertudung


Hari ini parti Bersatu melalui seorang ustaznya berkata bahawa parti Bersatu akan menyediakan ustaz-ustaz mereka untuk lawan salah faham terhadap Islam.

Malaysiakini menyiar "Langkah menyertai politik untuk melawan salah faham tentang Islam adalah cabaran baru buat pelajar kedoktoran Pengajian Islam, Abu Hafiz Salleh Hudin.

Anak muda berusia 30 tahun itu berkata, ada keperluan untuk melawan hujah dan pandangan ahli politik yang memperalatkan agama demi kepentingan peribadi.

Dan beliau merasakan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) adalah platform terbaik untuk melawannya.

"Ada yang mengatakan jika semua mahu berada di luar politik kerana mahu kekal jujur dan berkata benar, usaha dan pandangan mereka akan ditutup oleh orang (politik) yang sesuka hati menggunakan jawatan dan apa saja peluang untuk memenuhi hawa nafsunya.

"Ini adalah tanggungjawab besar kerana dari dulu lagi saya merasakan berada di luar (gelanggang politik) lebih mudah dan neutral (dalam mengutarakan pandangan)," katanya pada sidang media pengumuman rasmi penyertaannya dalam BERSATU.
"InsyaAllah, saya bersedia untuk dilabel atau dianggap (secara salah), selagi saya mengingatkan diri untuk sentiasa bercakap atas nama kebenaran," katanya.


Anggota Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU Datuk Rais Hussin yang mengumumkan penyertaan itu, turut mengesahkan pelantikan Abu Hafiz sebagai timbalannya dalam Biro Strategi dan Dasar.Berdasarkan kelayakan akademik, Rais menyifatkan kemasukannya sebagai 'aset penting' bagi BERSATU, terutama untuk meningkatkan kebolehan mereka melawan "naratif menyeleweng" tentang Islam yang dibuat PAS dan Umno.

"Melayu dan Islam sentiasa menjadi asas BERSATU. Kini kami mengukuhkan lagi naratif ini dan paling penting untuk memberikan penjelasan yang betul bagi 'naratif yang menyeleweng'," katanya.

Beliau berkata, isu berkenaan Islam adalah amat penting kerana amat dekat dengan 42 peratus pengundi luar bandar yang menjadi faktor penentu untuk kira-kira 65 peratus kerusi Parlimen.

Sebelum bersatu nak lawan salah faham terhadap Islam sepatutnya si Abu Hafiz Salleh ini pergi nasihat dulu Tun Mahathir Mohamad untuk membenarkan isterinya Tun Hasmah memakai tudung.

Kalau itu pun tak boleh nak buat tak payah sembang kencang tentang kesalahan orang lain. Lihat dan cermin diri adalah sebaik-baik tindakan yang perlu dibuat oleh USTAZ BERSATU.


XOXO - Bila agama dah jadi bahan jenaka politik, akal telah dijadikan alas punggung, maka hanya tunggu kehinaan.

Sila layari : https://gagasansejahtera.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment